2008. július 24., csütörtök

Weboldal rémálom

Már rémálmaim vannak a weboldalakról. A legeslegrosszabb az egészben, hogy nincs befejezett weboldal. Vagy csak én élek tévhitben? Valahol abba kell hagyni az állandó designváltoztatást, az állandó szépítést-csinosítást, de nem tudom ezt megtenni. Mindig van valami katasztrófális hiba, amit ki akarok javítani.
A másik: tanulok néha új dolgokat, és valamiért az a mániám, hogy kapásból megvalósítom. A szó szoros értelmében.

Őskor:
Amikor az oldalaim csupán táblázatból álltak. Ekkor rengeteget kellett dolgoznom egy-egy új menüpont betételekor, hisz minden oldalon meg kellett változtatni a menü összetételét. Ez rettenetesen zavaró volt, hogy hamar meguntam.

Ókor:
Megjelent az "agyamban" a frame. Elég hamar rájöttem, hogy ezzel lecsökken a weboldalak fejlesztésével, átalakításával, csiszolgatásával töltött idő. Ez így is lenne, ha nem lennék olyan amilyen. (Egyébként nagy előnye a frame-nek, hogy szépen-könnyen lehet behozni menu frame-t, esetleg logo frame-t és stb.) Sajnos kicsit igénytelen is ez a frame-s dolog, de hát ez van.
Nagy problémám a frame-nek a belső oldalakkal volt. Ha pl. az index.html tartalmazott két frame-t, a menu.html-t, és a tartalom.html-t, akkor a Google hiába találta magát a tartalom.html-t, mert az egész oldalt az illetők nem látják, ezáltal "lemínősítik", és kevesebb időt töltenek ott, mintha esetleg az index.html-ről indultak volna ki.

Középkor:
Gyorsan következett egy váltás, mert hallottam az iframe-ről. Ez azért lett jó/lett volna jobb, mert az index.html-ben rakhattam sok-sok linket/menüt, amivel a Google keresőrobotok, és egy az egyéb keresőoldalak könnyebben belemélyedhetnek a linkjeim sűrűségébe. Hátrány itt is ugyanaz, mint ami a frame-nél volt. A google, ha megtalálja a tartalmat, azt fogja kidobni a keresőknek, (és nem az index-et), magyarán megint problémás. (Ennek ellenére jobban tetszik, mint a frame-s megoldás.

Újkor:
Include PHP-val. Eddig elítéltem a php-t, és azt mondtam magamban, hogy csak csicsás dolgokra, nagyon kényelmi funkciókra jók. Hát nem tudom. Ha akarom, ha nem, a PHP-s include megoldással sokkal előbbre jutok, mint a fentebb felsoroltakkal. Igaz, a fentebb felsoroltak (frame, iframe) gyorsabban betölthetik az oldalt, illetve könnyebb/gyorsabb lépegetni a menüben, De. Az include-os megoldással a címsorban minden tartalom oldalnak lehet neve. Normális neve. Amit elrakhatnak könyvjelzőnek, amire rátalálhat a google, hisz "normálisan" megjelenik az oldal. Tetszik. Kár, hogy az egész oldal újra betölt egy belső linkre kattintáskor.

Jelenkor:
Mit hoz a jelen? Vagy a jövő? Van még mit fejlődnöm. Rengeteget. Kicsit fárasztó számomra ez a sok váltogatás (hiszen idegesítő volt állandóan módosítgatni a tartalom oldalakat, meg stb.)

Edited by Fasten

Nincsenek megjegyzések:

Csilliárdossá válás - "Hogyan legyenek rendben a pénzügyeim?"

 Hogy nézzen ki egy napod: vagyon-pénz-tartalék-megtakarítás egészség kapcsolatok (párkapcsolat, gyerekek, barátok, család)   Pénzügy: ...